Veelgestelde Vragen Spiegelfolie

Hoe ontstaat een one-way-vision effect met raamspiegel?

Spiegelfolies bevatten een heel dun metaallaagje. Dit laagje weerkaatst een grootdeel van invallend zonlicht (zichtbaar licht, warmte en UV-straling). Door de weerkaatsing van dit zichtbare licht ontstaat een spiegeleffect. Een deel van het licht gaat nog wel door de folie heen, en daardoor blijft aan de binnenkant toch nog doorkijk mogelijk.

Spiegelfolie


Waarom werkt het spiegelend effect ‘s avonds juist de andere kant op?

De kant van de folie waar het meeste licht op schijnt, wordt automatisch de spiegelzijde. Overdag is dit altijd de buitenzijde (zelfs op zwaar bewolkte dagen). Als het buiten donker wordt en binnen brandt het licht, dan wordt de binnenzijde automatisch de spiegelende kant.


Hoe werkt de zonwerende folie?

Net zoals bij de spiegelfolies, zorgt een dun metalized laagje (meestal aluminium ionen) voor de weerkaatsing van zonlicht en daarbij ook warmtestralingen en UV straling. Hoewel nog een groot deel van het zonlicht wordt doorgelaten, wordt 90% van de warmtestraling geblokkeerd en zelfs 99% van de UV-straling.

Zonwerende folie


Wat is het verschil tussen zonwerende folie en spiegelfolie?

In feite is de spiegelfolie een soort zonwerende folie, aangezien beide folies een metaallaagje bevatten die zonlicht, warmte straling en UV-straling weerkaatst. Echter werken niet alle zonwerende folies optimaal als privacy folie. De mate van (dag-)licht dat weerkaatst wordt en dat doorgelaten wordt bepaald het spiegeleffect en bepaald dus ook de mate van privacy.

Spiegelfolie    Zonwerende folie


Wat is het verschil tussen de PRO en de BUDGET varianten?

De Budget variant weerkaatst licht-, warmte- en UV-stralingen net zo goed als de spiegelfolie PRO. Het verschil zit in de kwaliteit van het materiaal. Bij de spiegelfolie PRO zijn de lijm- en de laminaat laag van betere kwaliteit. Hierdoor zullen bijvoorbeeld de hoekjes minder snel loslaten en zal de folie minder snel verkleuren. Het verschil zit hem in de levensduur van de producten, namelijk 7-10 jaar voor de BUDGET en 12-15 jaar gemiddeld voor de PRO variant. Bovendien is de laminaat laag van de PRO variant stijver, waardoor deze een stuk makkelijker en sneller te plaatsen is.

PRO   Budget


Wanneer wordt de Spiegelfolie Zilver Extra aangeraden?

De Spiegelfolie Zilver Extra wordt aangeraden in situaties waarbij veel tegenlicht van binnenuit naar buiten schijnt. Dit kan op twee manieren ontstaan:

-Wanneer het raam vol in de zon staat, en er veel lichtgekleurde voorwerpen dicht bij het raam staan, kan het voorkomen dat deze voorwerpen het licht zodanig weerkaatsen, dat dit van buiten zichtbaar is.

-Wanneer het raam zich juist aan de schaduwzijde bevindt, en veel zonlicht vanaf de achterkant van het huis naar binnen schijnt. Dit komt vooral voor bij kortere woningen die de tuin op de zuidkant hebben.

De extra blinderende spiegelfolie weerkaatst een nog groter deel van het totale licht, waardoor er nog minder inkijk mogelijk is. Een nadeel is wel dat het daardoor ook iets donkerder in de woning kan worden. Echter zou dat bij beide bovengenoemde situaties geen probleem zijn, aangezien er 1) of toch al veel licht doorheen schijnt of 2) het meeste licht toch door de achterkant van het huis naar binnen valt.


Welke tools heb ik nodig voor de montage van spiegelfolies?

Zie voor een uitgebreide beschrijving van de montage van spiegelfolies onze Handleiding. Noodzakelijke tools zijn een (scherp) mesje, een glaskrabber, een rakel of bankpasje, een plantenspuit, een theedoek en een raamtrekker/zeem.


Hoe kan ik eenvoudig spiegelfolie aanbrengen zonder bubbels te creëren?

Bubbels of blaasjes ontstaan doordat er lucht of vuil tussen het raamfolie en het raam bevindt, hierdoor hoopt de lucht zich op en ontstaan er dus bubbels. Uiteraard wilt u dit zoveel mogelijk vermijden, zodat het er mooi en strak uitziet. Vaak vallen bubbels heel makkelijk te ontwijken, wij hebben hier een paar stappen voor:

Als u uw raam opgemeten heeft, zorg er dan altijd voor dat u een paar centimeter extra afsnijdt, hierdoor heeft u op het einde meer speling en kunt u de overige raamfolie wegsnijden voor een strakke look.

Zorg er altijd voor dat de oppervlakte vetvrij en schoon is, dit voorkomt dat er vuil tussen het folie en het raam komt.

Maak de plek waar u het folie op wilt plakken een beetje vochtig, als het droog kan het namelijk zo zijn dat het moeilijker is om oneffenheden weg te snijden. Dit komt doordat de raamfolie zich dan meteen vastplakt, en moeilijker los te krijgen is.

Samen werken gaat altijd sneller dan alleen! Als u samen werkt kunt u de folie een stuk strakker en makkelijker monteren, denk bijvoorbeeld aan een grote oppervlakte, ook mede hierdoor kunt u op een simpele manier lucht- of vuilbubbels vermijden.

Maak gebruik van onze montagespullen; de rakel, en de glaskrabber, hierdoor kunt u een stuk eenvoudiger en efficiënter te werk gaan. Zo bespaart u veel tijd en moeite.

Mocht dit achteraf toch niet helemaal gelukt zijn, kunt u altijd contact met ons opnemen en een afspraak inplannen.


Aan weke zijde van het raam (binnenkant/buitenkant) dient de folie geplaatst te worden?

In principe kunnen de folies aan beide zijden van het raam geplaatst worden. Daarbij moet wel gezegd worden dat bij plaatsing aan de buitenzijde, de levensduur van de folie aanzienlijk lager is. Dit komt door de weersomstandigheden en doordat de kans op krasschade nou eenmaal groter is. Bij HR+ glas word er vanuit de fabriek geadviseerd de folie niet van binnen uit te plaatsen ivm kans op een thermische breuk. In de praktijk is dit risico zo klein dat we zelf bijna altijd van binnen uit monteren. Wel is het belangrijk het gehele raam te bedekken.


Wat is thermische breuk?

Wanneer glas warm wordt zal dit uitzetten. Opzich is dat geen probleem, maar wanneer enkel een bepaald deel van het glas uitzet en een ander deel niet, dan kan dit zorgen voor spanningen op het glas. In bepaalde gevallen kunnen deze spanningen leiden tot thermische breuken. Meestal is een thermische breuk te herkennen doordat deze loodrecht van de rand van het raam wegloopt.
Wanneer het glas goed geplaatst is heb je geen risico met het plaatsen van folie van binnen uit.
Bij gelaagd glas is het wel een risico in dit geval adviseren wij van buiten af te plaatsen.


Waarom zorgen zonwerende folies en spiegelfolies voor een verhoogd risico voor een thermische breuk?

De zonne-energie wordt voor het grootste deel weerkaatst door onze spiegelfolies. Een klein deel wordt doorgelaten maar ook een deel wordt door de folie (en het glas) geabsorbeerd. Hierdoor verwarmt het raam. Wanneer de folie aan de buitenzijde is geplaatst is dat geen probleem, omdat deze hitte snel wordt afgegeven aan de omgeving  (zelfs op een warme en windstille dag!). Maar wanneer de folie aan de binnenkant geplaatst is, kan het glas en de folie de warmte moeilijk kwijtraken. Bij enkelglas of bij traditioneel dubbelglas is dit geen probleem, omdat de warmte via het glas naar de buitenzijde verplaatst wordt. Maar tegenwoordig zijn ramen zo goed geïsoleerd, dat deze warmteafgifte te langzaam gaat en daardoor het risico op thermische breuk vergroot. Dit is het geval bij HR+, HR++ en HR+++  glas. In deze gevallen raden wij dus altijd aan om aan de buitenzijde te plaatsen.


Wat is HR+ glas en hoe kan ik achterhalen wat voor glas ik heb?

HR staat voor High Resistance. Dit is een waarde die glas krijgt wanneer deze een bepaalde isolatiewaarde heeft. Dus HR+ is nog beter geïsoleerd en HR++ weer beter. Sinds eind jaren 90 kwam dit HR-glas op de markt. HR-glas heeft een superdun (onzichtbaar) metaallaagje aan de binnenkant van het glas, en tegenwoordig ook een beter isolerend gas tussen de twee glaslagen. HR-glas is te herkennen aan de code die op de afstandhouder van de twee glaslagen vermeld staat.


Ben ik verzekerd tegen een thermische breuk?

Zo gauw u folies op uw raam plaatst, bent u niet meer verzekerd tegen glasschade, ook al had u daar wel een speciale verzekering voor. Daarom adviseren wij om altijd goed na te gaan of u risico loopt op thermische breuk (heb ik HR+ glas? Valt er veel zonlicht op het raam?) en bij twijfel altijd de folie aan de buitenkant te plakken. Bij twijfel of vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Heeft u nog meer vragen? Wij helpen u graag verder.
Klik op de knop en vul uw gegevens in.
Onze folie expert zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.+