Handleiding plakken Raamfolie

Het plakken van raamfolie lijkt ingewikkeld, maar kan in principe door iedereen die een beetje handig is uitgevoerd worden. Echter kan de kwaliteit van het resultaat behoorlijk uiteenlopen, door kleine foutjes tijdens de montage. Daarom adviseren we om tijdens het plakken de stappen van deze handleiding aan te houden. Voor een gegarandeerd perfect resultaat, kunt u ook kiezen voor onze MONTAGE-service.

Deze handleiding & montage video zijn als hulpmiddel bedoeld. Doordat elke folie net weer anders werkt, zal de perfecte werkwijze soms ook iets verschillen. Wanneer gekozen wordt om de folie zelf te monteren, ligt de verantwoordelijkheid ook per definitie bij de klant zelf.

 

Stap 1: Het schoonmaken van het raam

Het is zeer belangrijk dat de raamzijde waar de folie geplaatst zal worden volledig schoon en vetvrij is. Hiermee wordt voorkomen dat er vuil en stof tussen de folie en de ruit blijft wat voor oneffenheden  kan zorgen. Daarnaast plakt de folie beter op een schone en vetvrije ruit waardoor deze langer meegaat.

Het schoonmaken met een raamtrekker/zeem is hierbij niet voldoende. Veel onzichtbare onheffenheden blijven op het raam. Het wordt ten zeerste aangeraden om eerst met een glaskrabber het raam te ontdoen van deze oneffenheden. Gebruik de glaskrabber nooit direct op de droge ruit, maar spuit deze vooraf nat; dit om krassen te voorkomen. Maak vervolgens het raam schoon met een raamtrekker/zeem.

 

Stap 2: Opmeten en folie op maat snijden

Meet de lengte en breedte van het raam op. Snij de folie netjes op maat met een afbreekmesje, of knip deze met een schaar. Het wordt ten zeerste aangeraden aan elke zijde een paar extra centimeters te nemen. Dit kunnen later makkelijk en netjes worden bijgewerkt.

 

Stap 3: beschermfolie verwijderen

Het handigst is om een naastliggende ruit nat te spuiten, zodat de folie hier makkelijk tegenaan kan plakken terwijl u de beschermfolie losmaakt. Gebruik twee stukjes plakband voor het losmaken van de beschermfolie. Neem een hoekje van de folie, en plaats daarbij één stukje plakband aan de bovenzijde en het andere stukje plakband aan de onderzijde. Trek vervolgens de stukjes plakband van elkaar af en de beschermfolie zal vanzelf mee gaan (zie het voorbeeld). Het is belangrijk dat tijdens het verwijderen van de beschermfolie (of direct hierna), de plaklaag goed wordt ingesproeit met water. Hierdoor voorkom je dat neervallende stofdeeltjes kunnen hechten aan de plaklaag of dat de folie ergens aan vast blijft kleven.

 

Stap 4: natspuiten van de ruit en de folie

Door het natspuiten van de ruit en de folie voordat de folie geplaatst wordt zorg je ervoor dat de raamfolie nog verschoven kan worden en niet direct vastplakt. Natspuiten kan gedaan worden met een plantenspruit met water en een paar druppels dreft of shampoo. Het raam mag grondig natgespoten worden.

 

Stap 5: plaatsen van raamfolie

Nu kan de spiegelfolie voorzichtig aangebracht worden op het raam. Doordat beide kanten zijn ingespoten met water kan de folie nog wat heen en weer verschoven worden.  Bij grote ramen wordt het aangeraden om de folie met twee personen te plaatsen. Zorg dat de folie goed en recht zit.

 

Stap 6: Water wegstrijken

Met een rakel strijk je met lichte druk vanuit het midden naar de zijkanten. Zo pers je het overtollige water weg tussen de folie en de ruit. Hierdoor kom de spiegelfolie vast te zitten en kan deze niet meer verschuiven. Het zal niet altijd lukken om al het water volledig weg te strijken. Daardoor kan het voorkomen dat er wat vlekken achterblijven. Echter zal dit water binnen enkele dagen/weken verdampen en verdwijnen de vlekken volledig.

 

Stap 7: bijsnijden

Indien nodig, snij je nu met het afbreekmesje de overtollige randjes folie weg. Houd het mesje tegen de rakel in een hoekje van het raam, en beweeg deze gezamenlijk langs de rand. Zo zorg je voor een mooie strakke afwerklijn.

 

Stap 8: afwerking

Ga nu met de rakel nogmaals de randjes goed langs, het water naar buiten drukkend. Zo word ook het laatste vuil en water goed weggedrukt en komt de folie stevig vast te zitten. Hierdoor wordt voorkomen dat de hoekjes binnen korte tijd los zullen gaan laten.

 

 

Streeft u naar een perfect resultaat, heeft u twee linker handen of heeft u gewoonweg geen zin of tijd om zelf de moeite te doen? Wij bieden onze ‘MONTAGE‘–service graag voor u aan! Bekijk de pagina voor meer informatie

Share